Boijmans Binnenstebuiten

Vrijdagavond 16 november vindt bij Arminius een debat plaats: Boijmans Binnenstebuiten. Georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, gratis te bezoeken. Aanleiding voor de avond is het advies dat de gemeente dit najaar moet geven over de renovatie van museum Boijmans van Beuningen. Het gebouw is zodanig vergaan door achterstallig onderhoud dat er per direct iets moet gebeuren. Tijdens de avond horen we dat de brandweer vorig jaar al een advies gaf van urgentie. Het museum mocht eigenlijk niet meer openblijven in verband met de veiligheid.

 

Ik weet nog niks van het onderwerp en zo zal ik dit verslag dan ook presenteren. Als een grote les aan de vooravond van verandering in het gehele Museumpark. Eigenlijk gaat het alleen over Boijmans, maar de gelegenheid gaf grote dromen aan ondernemers, adviesbureaus, architecten. Nu zie ik vooral een plan van meer dan honderdtwintig miljoen euro waar de gemeente nog een akkoord voor moet geven.

 

Directeur van Boijmans opent de avond na een opening van een spontane, enthousiaste showmaster. Het meeste wat de ‘belangrijke’ mensen zeggen blijft onduidelijk voor mij, maar er klinkt een positieve toon over de toekomst van het museum. Boijmans zal het eerste museum van de toekomst worden. Er klinken ambitiescenerario’s van groei. Maar scenario’s zijn zoals alles deze avond; onzeker. We horen dat Boijmans een collectie heeft van zes eeuwen kunst en dat die nu ligt te verpieteren in de kelder van het gebouw. “Boijmans moet meer smoel krijgen”, een verrassing worden voor de mens van tegenwoordig met kortcyclische aandacht. Er komt ook meteen duidelijkheid; uit andere media begrepen we dat Boijmans dicht gaat. Maar het hoofdgebouw van het museum zal ‘alleen’ sluiten, en dit lijkt zo’n zeven jaar te zullen duren. De collectie van Boijmans blijft zichtbaar op andere locaties gedurende de sluiting.

 

De andere sprekers gedurende de avond geven nog meer informatie waaruit steeds meer blijkt dat de toekomst van het museum onzeker is, maar er genoeg plannen klaarliggen om het te helpen. Geld van de gemeente is nodig, maar ‘er is al bezinning in de culturele sector door heel Nederland’. Boijmans gaat ‘anders open’, met het gehele museumpark moet veel gebeuren want ze is van nationaal belang, er moet een overhangende organisatie komen voor de programmering in het park. De man van de financiën spreekt vaag, maar neigt naar positief indien de gemeente zal investeren.

 

Boijmans is een van de vijftig beste musea in de wereld. Pas als de gemeenteraad feedback geeft op de wilde plannen van 235 miljoen euro, horen we wat er met ons mooie museumpark zal gebeuren. Het lijkt voor mij zeker dat er verandering komt en ik word nog iets trotser op Rotterdam. Een museumpark met meer dan vijf musea in het centrum, het kan.

Wat vind jij?