Open Expo Schiedam

Hier is mijn eerste verslagje voor Galerie 158, een galerie aan de Hoogstraat in Schiedam – enkele deuren naast het Stedelijk Museum. Er werd daar een Open Expo georganiseerd. Margi Geerlinks, van de galerie, was erbij!

 

Donderdag 6 september

Donderdagmiddag nodigt Margi Geerlinks me uit op de Hoogstraat in Schiedam, waar ze binnenkort een galerie opent. Daar slapen nu twee jonge kunstenaars die ze heeft uitgenodigd voor de Open Expo in het Stedelijk Museum Schiedam. Op die expositie vragen kunstenaars uit Schiedam, andere kunstenaars om te performen. Er hangt in het museum, bij de expo, onder andere fotografie van Margi Geerlinks! De Open Expo duurt vier dagen, van zes tot en met negen september. Bijna alles is te koop van de expositie en ze is gratis toegankelijk.

Expositieruimte met foto van Margi
Margi opent Galerie 158

 

Vrijdag 7 september

Een dag later ga ik terug naar de expositie om de kunstenaars die Margi heeft gekozen aan het werk te zien. Ze zijn twee afgestudeerde jongens van de kunstacademie waar Margi ook studeerde. Margi richt zich op fotografie, maar de jongens gaan aan de slag met verf en doek. Ze maken een stilleven in de kelder van het museum. De voorwerpen mochten ze zelf kiezen uit Schiedams’ waar uit de hoge kasten in de entreehal van het museum.

Jeffrey Brok en Joost de Boer zijn hard bezig als ik vrijdagmiddag langskom. De schilderijen lijken af, maar Jeffrey corrigeert me en wijst dingen aan die aangepast moeten worden. Aan Joost’ schilderij worden nog meerdere lagen toegevoegd! Joost blijft tot en met zondag bezig aan het schilderij en verdiept zich ’s avonds in de technieken die hij gebruikt. Jeffrey schildert vanaf morgen buiten, op verschillende locaties.

Af en toe komen bezoekers van het museum naar de kelder en kijken ze waar de jongens mee bezig zijn. Er speelt klassieke muziek terwijl de jongens lopen, kijken naar hun schilderijen en het stilleven. Ze passen vervolgens weer dingen aan in hun schilderwerken. Ze mengen verf, gebruiken verschillende kwasten. Kom zelf kijken hoe de kunstenaars te werk gaan!

De jongens aan het werk in de kelder

De jongens vertellen in bovenstaande video over hun stijl en het proces van hun werk.

 

Zaterdag 8 september

Joost de Boer is hard aan het werk in het museum als ik langskom zaterdagmiddag. Als ik iets later terugkom is Jeffrey Brok ook terug uit het centrum en is Joost verder met de inkleuring van zijn stilleven. Jeffrey blijkt een schip te hebben geschilderd aan de Lange Haven van Schiedam.

Stilleven Joost de Boer
Jeffrey met zijn stilleven op locatie zaterdag

 

Zondag 9 september

Zondag gebeurt er niet veel en moet er vooral opgeruimd worden. Joost is aan het einde van de productieperiode nog niet klaar met zijn werk, maar Jeffrey heeft drie verschillende werken geproduceerd dit weekend. Hun schilderprocessen verschillen erg van elkaar, maar beide jongens zijn tevreden met het resultaat en hebben behoefte aan rust.

Jeffrey’s werk zondag

Wat vind jij?