Stiltecafé Adem Inn

Even geleden was ik bij de Trage Vragenshow bij stiltecafé Adem Inn. Ik was meteen onder de indruk van het concept, sprak andere nieuw-bewusten en kwam tot inspiratie. Ik regelde een week later een interview met Manon van Driel, projectleider. Haar antwoorden op mijn vragen kwamen traag en doordacht. Een handelswijze die blijkt te passen bij het café.

Stilteruimte
Stilteruimte

Ik lees dat stilte ruimte biedt voor bezinning en reflectie en vraag Manon hoe: “We bieden stilte in de stad, waar eigenlijk altijd ruis is. Wij richten ons op twintigers en dertigers die volgens ons het meest gebukt gaan onder deze ruis door de vele verplichtingen die zij hebben. Stilte staat hier symbool voor niet-productief zijn, waardoor ruimte ontstaat voor die bezinning en reflectie. Zo ontstaat dus ruimte voor bewustwording, hetgeen wat ís.

We kunnen spreken van deze doelgroep omdat we niet echt in de wandelgangen van de stad te vinden zijn (einde Hoogstraat, red.). Mensen komen hier meestal doelbewust en zo menen we dat gelijkgestemden elkaar hier treffen.”

 

In de voorste ruimte van het café heerst geen stilte. Ik merk als ik aan het werk ben in de stilteruimte, dat ik moeite heb me te concentreren door de dunne, glazen tussenwand. Ik raad een dik gordijn aan om de ruimtes verder af te sluiten; Manon zegt dat ook de voorste ruimte nooit zó luid is als in een normale horecagelegenheid. De ruimte is volgens haar nodig omdat het café ook bezinning brengt door juist het gesprek met elkaar aan te gaan.

Stilteruimte
Stilteruimte

Dan valt mijn oog op de kluisjes. Is je telefoon op stil zetten verplicht? “Verplicht is een sterk woord… De ruimte is bedoeld om tot rust te komen en daarvoor is het wenselijk dat mensen hun mobiel op stil (vliegtuigstand, red.) zetten. Je kunt je telefoon in een kluisje leggen om jezelf ultiem te ontprikkelen!”

Ook de boekenkast naast de kluisjes past bij het concept van Adem Inn en haar missie van zingeving!

Voor je telefoon!

 

De niet-stilteruimte

De afgelopen maanden verschenen berichten over zelfzorg op hun website. Dit onderwerp is gekozen omdat de meiden van de organisatie merkten dat dit onderwerp prikkelt. Manon legt uit: “Zelfzorg is een actief woord, het zet aan tot handelen. Mensen denken snel aan concrete, fysieke zelfzorg die leidt tot gezondheid en daarna gaan ze door op het vlak van geestelijke zelfzorg. Mensen komen door dit onderwerp tot inzicht over wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden, maar uiteindelijk is die fysieke zelfzorg natuurlijk een voorportaal van dat alles…”

 

Manon studeerde humanistiek en lijkt bij de doelgroep te horen die ik de nieuw-bewusten noem, maar zelf ontkent ze dat. Ze schetst deze zo: “Een generatie die veel ruimte heeft, misschien te veel, en zich daardoor kan veroorloven om heel goed naar zichzelf te kijken. Ik bedoel eigenlijk de twintigers en dertigers van nu die zich bewustzijn van het feit dat ze voor zichzelf moeten zorgen en dat er veel manieren zijn om dat te doen; dan komen ze bijvoorbeeld bij yoga, opleidingen als humanistiek, filosofie of levensbeschouwing terecht. De moderne jonge mensen in deze individualistische maatschappij heeft veel keuzes te verwerken. Rond hun leeftijd gaan keuzes wringen: je wordt gedwongen keuzes te maken en iemand te worden. Denk ik het moment dat je er heel bewust mee bezig bent? Een dergelijke opleiding die je bij deze keuzes helpt is dan fijn, yoga, mindfulness. Maar Adem Inn dus ook!”

 

Uiteindelijk praten we over het komende evenement van Adem Inn: ‘Read to me!’ komende vrijdagavond. Ze raadt mensen aan te komen omdat je helemaal niks hoeft te doen. “Je kan je verstand op nul zetten en het verhaal gewoon helemaal over je heen laten komen. Tegelijkertijd kan het spanning bieden; iets horen waar je iets mee kan, dat ook weer aanzet tot gedachten en eventuele acties.”

En dat lijkt de formule van Aden Inn; benieuwd geworden? Bezoek ze binnenkort aan het begin van de Hoogstraat!

2 thoughts on “Stiltecafé Adem Inn”

Wat vind jij?