Zwerver Heinz: Vijftig jaar een Rotterdams stadsicoon

Ik ben zondagmiddag bij de release van het tijdschrift dat mijn eerste artikel produceerde. Ik werd gescout via Google; ik schreef namelijk een artikel over buurvrouw Margi Geerlinks die exposeerde op het Kruisplein (en Aboutaleb die de tentoonstelling opende!). Ze liet daar een foto zien van Theo van den Hoogen of zwerver Heinz en een redacteur raakte geïnteresseerd. Hij vermoedde waarschijnlijk dat Theo ook een dwaalgast was op weg naar geluk, het onderwerp van de nieuwe editie van REALmag.. Ik interview en schrijf een artikel over een legende, die ook een icoon wordt voor mij.

Ik kreeg een aantal bronnen van de buurvrouw aangedragen. Ik bedank Roel Braams; maatschappelijk werker van het bejaardenhuis waar Theo stierf, Niek Smith; verzorger bij dagverblijf Van Speijk en Edwin Stiermans; ex-student van het Grafisch Lyceum voor het delen van hun blik op Theo! Bovenal bedank ik Margi die heeft geholpen gestalte te geven aan het concept, mede door middel van haar prachtige, eerlijke, confronterende foto’s. Ze creëren een iconisch figuur die totaal geen hang had naar materie en dingen nam zoals ze waren.

De release vindt plaats in Kaus Australis, een kunstenaarskolonie die binnenkort verdwijnt omdat de gemeente het pand nodig heeft. Het is oud, groots, licht, fabrieksachtig, verlaten, maar ook warm en gezellig. Kom het nu het nog kan zien bij de Melanchtonweg, achter het tankstation! Ik kan geen evenementen meer vinden, maar kan een spontaan bezoek zeker aanraden!

 

Het atelier van Dineke van Huizen: “Voorzichtig, heel voorzichtig!”
Atelier van Wietse Eeken

 

Je kan het artikel hieronder in de link lezen, maar je kan het tijdschrift met andere artikelen over (andere) gelukszoekers en dwaalgasten ook kopen bij winkels van Donner en Van Gennep in Rotterdam om een prachtig initiatief van Ab Bol en Gert-Jan van der Bemd te sponsoren, die me steunde en hun eigen geluk maken in de vorm van een tijdschrift! Ook kun je REALmag. bestellen via internet.

 

Kom jij binnenkort ook dwalen in het centrum en het Oude Noorden en centrum, net als Heinz? Word jij ook even een gelukszoeker of dwaalgast in de stad?

Ik zie Heinz weleens staan als ik verdwaal in het noorden of langs de McDonalds op de Coolsingelm, langs het Hofplein fiets. Ik mis iemand die ik nooit heb gekend, het effect van documenteren van een overleden straatlegende?

ZWERVERHEINZ

Wat vind jij?